Μία επιγραφή απαγορεύει την είσοδο στους ΛΟΑΤ.

Διακρίσεις για LGBT και άλλες κοινωνικές ομάδες στις ΗΠΑ

Συντάκτης: Αθανάσιος Ρόζου
Δημοσιεύθηκε: 08/05/2016
Επικαιροποιήθηκε: 04/11/2017

Νέο Απαρτχάιντ για τους ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανς, αγγλικά: LGBT ή GLBT) και άλλες κοινωνικές ομάδες σε Μισισιπή και Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Οι ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες αναφορικά με την κοινωνική αποδοχή των ομοφυλοφίλων και την ανέλιξή τους στις πιο υψηλές βαθμίδες των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με την απόφασή του της 26.06.2016 στην υπόθεση Obergefell v. Hodges αποφάνθηκε ότι ενδεχόμενη άρνηση από τις Πολιτείες αφενός έκδοσης άδειας γάμου και αφετέρου αναγνώρισης ήδη τελεσθέντος γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομη ως αντισυνταγματική. Από τη στιγμή δε εκείνη της δικαστικής αναγνώρισης της νομιμότητας των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων η κοινωνική τους αποδοχή ανήλθε σε ποσοστό 60% ενώ κυμαινόταν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σταθερά από το έτος 2010(1).

Ο νόμος «Protecting Freedom of Conscience from Government Discrimination Act»

Στον αντίποδα της ως άνω δικαστικής απόφασης, ο συντηρητικός Κυβερνήτης της Πολιτείας του Μισισιπή Phil Bryant υπέγραψε(2) την 05.04.2016, δίνοντάς του ισχύ νόμου, το νομοσχέδιο (House Bill) με αριθμό 1523/2016 με τίτλο «Προστασία της ελευθερίας της συνείδησης από τις διακρίσεις της Κυβέρνησης» («Protecting Freedom of Conscience from Government Discrimination Act»), δυνάμει του οποίου θα έχουν εταιρίες, φυσικά πρόσωπα, θρησκευτικές οργανώσεις και Οργανισμοί στην Πολιτεία το δικαίωμα να αρνούνται νόμιμα την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών και την επαγγελματική συνεργασία σε οποιοδήποτε άτομο, εφόσον ασπάζονται τις κάτωθι τρεις (3) αρχές:

Οι τρεις αρχές του νόμου που τίθενται υπό προστασία

Οι βασικές αρχές, οι οποίες πρέπει να προστατευτούν κατά τον Αμερικανό νομοθέτη, περιγράφονται στη δεύτερη ενότητά του(3) και είναι οι κάτωθι:

 1. Ο γάμος είναι ή θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
 2. Οι σεξουαλικές σχέσεις είναι σωστό να υφίστανται σε ένα τέτοιο γάμο (- προφανώς εννοεί «μόνο» σε ένα τέτοιο γάμο -).
 3. Οι λέξεις «αρσενικό» (άνδρας) ή «θηλυκό» (γυναίκα) αναφέρονται στο αμετάβλητο βιολογικό φύλο ενός ατόμου, όπως καθορίζεται αντικειμενικά από την ανατομία και τη γενετική κατά τη στιγμή της γέννησής του.

Ποιους επηρεάζει ο νόμος

Πινακίδα καλωσορίσματος στον αυτοκινητόδρομο US 61 του Μισισιπή.Πινακίδα καλωσορίσματος στον αυτοκινητόδρομο US 61 του Μισισιπή. Φωτογραφία κυριότητας του Thomas R Machnitzki (thomas[at]machnitzki.com), δημοσιευμένη με την άδεια GNU Free Documentation License.

Είναι προφανές ότι αυτοί, που θίγονται από την εφαρμογή του νόμου, είναι τα άτομα, που ανήκουν στην ομάδα «GLBT» (τα αρχικά των λέξεων: lesbian, gay, bisexual, and transgender), οι διαφυλικοί, τα πρόσωπα, που αψηφούν τα κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με το φύλο και το σεξ, καθώς και όσοι έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, συμπεριλαμβανομένων των διαζευγμένων ή αγάμων γονέων και των εγκύων γυναικών.

Τα νόμιμα δικαιώματα όσων ασπάζονται τις ως άνω αρχές

Εάν μία εταιρία, φυσικό πρόσωπο, θρησκευτική οργάνωση ή Οργανισμός ασπάζεται τις ως άνω αρχές, είτε ως θρησκευτικές πεποιθήσεις είτε ως ηθικές επιταγές, θα έχει το νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε μία σειρά ενεργειών έναντι των ατόμων, που θεωρεί ότι τις παραβιάζουν, προκειμένου να τις προστατέψει. Ενδεικτικά, η Πολιτειακή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις, λόγω διακρίσεων (ενδεικτικά):

 • Σε όποιον αρνηθεί τη θεραπεία, τη παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, υπηρεσιών γονιμότητας, ή τη συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις, εάν αυτά σχετίζονται με αλλαγή φύλλου.
 • Σε όποιον αρνηθεί τη παροχή υπηρεσιών φωτογράφησης, βιντεοσκόπησης, σχεδιασμού γάμου, εκτύπωσης, δημοσίευσης ή άλλων παρόμοιων υπηρεσιών σε γάμους ομοφυλοφίλων ή άλλων ατόμων της ομάδας GLBT.
 • Σε όποιον θέσει ειδικές προϋποθέσεις για την είσοδο σε τουαλέτες, λουτρά, αποδυτήρια ή άλλες εγκαταστάσεις, αποκλείοντας τους ομοφυλόφιλους από την πρόσβαση ή άλλα άτομα της ομάδας GLBT.
 • Σε όποιον αρνηθεί να εγκρίνει ή να χορηγήσει άδεια γάμου σε ομοφυλόφιλους ή άλλα άτομα της ομάδας GLBT.

Η δικαιολογία του Κυβερνήτη της Πολιτείας του Μισισιπή

Ο Κυβερνήτης της πολιτείας του Μισισιπή, Phil Bryant.Ο Κυβερνήτης της πολιτείας του Μισισιπή, Phil Bryant. Φωτογραφία κυριότητας του U.S. Department of Agriculture, δημοσιευόμενη με την άδεια Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

Ο Κυβερνήτης Phil Bryant δικαιολογήθηκε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό κατά την ημερομηνία υπογραφής του νομοσχεδίου με τον ισχυρισμό ότι εν προκειμένω δεν δημιουργείται κάποια δράση ενάντια σε συγκεκριμένη κατηγορία ή ομάδα ανθρώπων παρά μόνο απαγορεύεται πλέον στη διοίκηση να επεμβαίνει σε ενέργειες ευσεβών πολιτών, που ασκούν τις θρησκευτικές τους δοξασίες(4).

Το Υπόμνημα 10 καθηγητών του Πανεπιστημίου Columbia

Δέκα καθηγητές νομικής του Πανεπιστημίου Columbia με από το 05.06.2016 Υπόμνημά τους(5) εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους με το νόμο, εφόσον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ιδρυτική διακήρυξη (Establishment Clause) του Συντάγματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στην Διοίκηση να ευνοεί ή να αποδοκιμάζει οποιαδήποτε θρησκεία ή τη θρησκεία εν γένει. Μετά την εκδοθείσα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απόφαση στην υπόθεση Estate of Thornton v. Caldor έγινε απολύτως κατανοητό ότι η Ιδρυτική Διακήρυξη απαγορεύει της ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για θρησκευτικές δοξασίες, όταν οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να επιφέρουν σημαντική βλάβη σε απλούς πολίτες. Με τα ως άνω δεδομένα ο ν. 1523/2016 διαταράσσει τις ισορροπίες μεταξύ των θρησκευτικών και των κοσμικών δικαιωμάτων και παραβιάζει τα όρια, που θέτει η Ιδρυτική Διακήρυξη.Επιπλέον, προτείνουν την απόσυρση του νόμου, εφόσον, σύμφωνα με αυτόν:

 • Ο Διευθυντής μίας διοικητικής υπηρεσίας μπορεί να επιβάλλει στους υπαλλήλους της ειδικό κώδικα ενδυμασίας, σύμφωνα με τις επιταγές κάποιας θρησκείας, ενέργεια, που θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη και καταχρηστική ως αντίθετη στο πέμπτο κεφάλαιο του αμερικανικού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το φύλο στους χώρους εργασίας.
 • Ένας κρατικός λειτουργός μπορεί να απαιτήσει προσωπικές πληροφορίες από εργαζομένους και μαθητές, όπως λόγου χάρη, εάν έχουν κάνει σεξ, θεραπεία με ορμόνες, ακόμα και αλλαγή φύλου. Το αίτημα χορήγησης αυτών των πληροφοριών μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα στην προσωπική ζωή και την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων.
 • Ένας δικαστής μπορεί να αρνηθεί να δικάσει υπόθεση, εάν κάποιος από τους διαδίκους είναι ομοφυλόφιλος.
 • Αφενός μία επιδοτούμενη από την Πολιτεία μη κυβερνητική οργάνωση μπορεί να αρνηθεί να προσλάβει ή να βοηθήσει οικονομικά ή υλικά την ανύπαντρη μητέρα μίας μονογονεϊκής οικογένειας, λόγω του γεγονότος ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή εκτός γάμου και αφετέρου η Πολιτεία δεν θα μπορεί να άρει την οικονομική της υποστήριξη προς την οργάνωση για το λόγο αυτό. Σε αυτή δε την περίπτωση, που η Πολιτεία δεν μπορεί να διακόψει την οικονομική της ενίσχυση σε έναν οργανισμό, που κάνει διακρίσεις, θα δίνεται η εντύπωση ότι επικροτεί τις διακρίσεις αυτές.

Η Βόρεια Καρολίνα στα βήματα του Μισισιπή

Ένας παρόμοιος νόμος με αυτόν του Μισισιπή ψηφίστηκε κατά την ίδια χρονική περίοδο στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας(6). Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο με αριθμό DRH40005-TC-1B υποχρεούνται πλέον οι πολίτες, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες σε δημοσίους χώρους ανάλογα με το φύλο, που είχαν εκ γενετής, ανεξαρτήτως μελλοντικής του αλλαγής ή διαφορετικής τους επιλογής.

Η διχαστική επίδραση των νόμων στην κοινή γνώμη

Όπως ήταν λογικό, ο ως άνω νόμος του Μισισιπή, που θα ισχύσει από 01.07.2016, καθώς και αυτός της Βόρειας Καρολίνας, δίχασαν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στους ανθρώπους των media και του θεάματος(7), με δεδομένο ότι σίγουρα θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των 60.000 τουλάχιστον GLBT πολιτών του Μισισιπή και άλλων τόσων της Βόρειας Καρολίνας και μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για άλλες Πολιτείες να προβούν σε αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, ορισμένες από τις αντιδράσεις ήταν οι κάτωθι:

 • Ο Ringo Starr, πρώην κιθαρίστας των Beatles, ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 18.06.2016 συναυλία του στο Cary της Βόρειας Καρολίνας.
 • Η ηθοποιός Σάρον Στόουν ακύρωσε τη συμμετοχή σε ταινία, που θα γυριζόταν στο Μισισιπή, σχετικά με το cyberbullying.
 • Η Deutsche bank ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μία επένδυση διακοσίων πενήντα (250) νέων θέσεων εργασίας στο Cary της Βόρειας Καρολίνας.
 • Οι διοργανωτές του 37ου «Mississippi Picnic», που θα λάμβανε χώρα στο Central Park της Νέας Υόρκης, ακύρωσαν την εκδήλωση.
 • Ο τραγουδιστής Bryan Adams ακύρωσε συναυλία του στο Biloxi του Μισισιπή, που ήταν προγραμματισμένη για την 14.04.2016.
 • Η εταιρία Paypal ακύρωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία Κέντρου Διεθνούς Διοίκησης στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, μία επένδυση, που θα δημιουργούσε τετρακόσιες (400) νέες θέσεις εργασίας.
 • Οι Πολιτείες του Βερμόντ, της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης ανέστειλαν κάθε πολιτειακή επιχορήγηση για τουρισμό στο Μισισιπή.
 • Περισσότερα από 80 στελέχη μεγάλων εταιριών, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google και Apple υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυβερνήτη του Μισισιπή για απόσυρση του νόμου. Την ίδια επιστολή υπέγραψε επιπλέον και η Bank of America.
 • Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew M. Cuomo απαγόρευσε κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών στη Βόρεια Καρολίνα.
 • Το N.B.A. δημοσίευσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τον σκεπτικισμό του, σχετικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου στη Βόρεια Καρολίνα.

Όλοι οι επικριτές των ως άνω νόμων, ευελπιστούν ότι οι Κυβερνήσεις του Μισισιπή και της Βόρειας Καρολίνας θα τους καταργήσουν άμεσα, πιεζόμενες από τις πλείστες εκδηλώσεις κοινωνικής κατακραυγής.

Το δικηγορικό μας γραφείο είναι κατάφορα κατά των διακρίσεων, ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο. Για το λόγο αυτό παρέχουμε αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πελάτες μας, χωρίς να τους κατατάσσουμε σε κατηγορίες και – κυρίως – χωρίς να τους κρίνουμε για τις επιλογές τους. Μοναδικό μας κριτήριο στην ενάσκηση του επαγγέλματός μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.


Πηγές

 1. Wikipedia: Same-sex marriage in the United States
 2. Advocate.com: Miss. Gov. Signs Sweeping Anti-LGBT 'Religious Liberty' Law
 3. Mississippi Legislative Information Systems / Bill Status System: House Bill No. 1523 (As Sent to Governor)
 4. NYtimes.com: Mississippi law on serving gays proves divisive
 5. Columbia University in the City of New York: Memorandum
 6. North Carolina General Assembly: House Bill DRH40005-TC-1B
 7. NYtimes.com: In North Carolina and Mississippi; Backlash Grows Over Rights Law

Ρόζου και Συνεργάτες | Δικηγορικό Γραφείο

Εδρεύουμε στη Θεσσαλονίκη και εξυπηρετούμε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και στην Αθήνα. Η υπηρεσία Συναινετικού Διαζυγίου παρέχεται πανελλαδικά.