Η ακάλυπτη επιταγή
Ποιος άραγε δεν θυμάται τον Ανδρέα ( Αντώνη Καφετζόπουλο ) στη σειρά του Antenna «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή»; Ο εν λόγω - γραφικός και συνηθισμένος πλέον στην ελληνική κοινωνία - χαρακτήρας, θεωρούσε σωστό να αφήνει απλήρωτες τις επιταγές που εξέδιδε, καθαρά για ιδεολογικούς λόγους, επειδή πίστευε ότι οι επιταγές δεν πρέπει να καλύπτονται! Όλα στη σειρά ήταν πολύ ωραία, ο Ανδρέας είχε ένα σπίτι τουλάχιστον 130 τ.μ. το οποίο δεν του το έκανε κατάσχεση ποτέ κανείς, μία όμορφη σύζυγο ( Ρένια Λουϊζίδου ) που δεν του τα φορούσε ποτέ, πολλές γκόμενες που ήταν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στο πρώτο τηλεφώνημά του, κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο πολυτελείας και είχε άπλετο χρόνο σε κάθε επεισόδιο να επισκεφτεί το φίλο του κτηνίατρο ( Γιώργο Παρτσαλάκη ) 2-3 φορές είτε στο κτηνιατρείο του είτε να μοιραστούν οι δύο τους μαζί με άλλους φίλους ένα ποτό στο μπαράκι.
Η ανωτέρω εικόνα δεν πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους αναγνώστες του παρόντος, καθώς είναι άκρως ουτοπική και ανεδαφική. Και αυτό γιατί ο εκδότης ακάλυπτης επιταγής μπορεί να υποστεί τα κάτωθι:
1) Αναγγελία της επιταγής στον Τειρεσία
Με τη σφράγιση της επιταγής από την τράπεζα, λόγω έλλειψης διαθεσίμων κεφαλαίων για την κάλυψη της αξίας της στο λογαριασμό του εκδότη, η επιταγή αναγγέλλεται από το υποκατάστημα στον Τειρεσία και ο εκδότης της εισάγεται απευθείας στη μαύρη λίστα του. Αν η επιταγή σφραγίστηκε, λόγω ανάκλησης αυτής με επαρκές υπόλοιπο ( αν δηλαδή υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια για την πληρωμή της επιταγής στον κομιστή της, πλην όμως έδωσε ο εκδότης εντολή στην τράπεζα να μην την πληρώσει ), τότε ο εκδότης κερδίζει λίγο χρόνο, μέχρι την εγγραφή του στην black list of Tiresias, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η σφραγισμένη επιταγή δεν αναγγέλλεται.
2) Παύση χορήγησης πίστωσης από τις Τράπεζες
Η ως άνω εγγραφή του εκδότη της επιταγής στον Τειρεσία, γίνεται απευθείας γνωστή σε όλες της τράπεζες, εφόσον ο Τειρεσίας είναι διατραπεζική εταιρία με στόχο την παροχή πληροφοριών σε αυτές. Οι Τράπεζες μόλις λάβουν γνώση της σφράγισης παύουν τη χορήγηση οποιαδήποτε πίστωσης στον εκδότη της επιταγής.
Η αντίδραση αυτή των τραπεζών αποτελεί τον κανόνα, όμως δεν αποκλείονται και εξαιρέσεις, δηλαδή, ύστερα από συνεννόηση με το πιστωτικό ίδρυμα, εάν πεισθεί όταν δεν αντιμετωπίζετε - ακόμη - πραγματικό πρόβλημα αδυναμίας πληρωμών, να συνεχίσει την χορήγηση πίστωσης.
3) Συντηρητική κατάσχεση και απαγόρευση μεταβίβασης περιουσίας
Ο δανειστής σας από την ακάλυπτη επιταγή, μπορεί, ύστερα από αίτησή του προς το αρμόδιο δικαστήριο, η οποία δικάζεται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, να ζητήσει με δικαστική απόφαση, ακόμη και με την έκδοση προσωρινής διαταγής από τον πρόεδρο υπηρεσίας, την συντηρητική κατάσχεση, καθώς και την απαγόρευση της μεταβίβασης και την αλλαγή της νομικής και πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
4) Έκδοση διαταγής πληρωμής
Ο δανειστής δύναται να ζητήσει με αίτησή του την έκδοση διαταγής πληρωμής από το αρμόδιο δικαστήριο σε βάρος, όχι μόνο του εκδότη της ακάλυπτης επιταγής, αλλά και των όλων των υπολοίπων οπισθογράφων της επιταγής, που το όνομά τους αναγράφεται επάνω από το δικό του στη σειρά των οπισθογραφήσεων στο πίσω μέρος του σώματος της επιταγής. Σε αυτή την περίπτωση σε δεινή θέση βρίσκεται ο ενδιάμεσος οπισθογράφος της επιταγής ο οποίος, ενώ δεν έχει ενημερωθεί για τη σφράγιση της επιταγής και πιστεύει ότι δεν οφείλει χρήματα, υποχρεούται σε καταβολή του ποσού της επιταγής προς εκτέλεση στον δανειστή που του κοινοποίησε τη διαταγή! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαταγή πληρωμής αναφερθείτε στο σχετικό άρθρο του Νομικού Οδηγού.
5) Αναγγελία της διαταγής πληρωμής στον Τειρεσία
Ακολούθως, η διαταγή πληρωμής αναγγέλλεται στον Τειρεσία. Το άγρυπνο μάτι της εταιρίας καταχωρίζει στη λίστα της τη διαταγή πληρωμής, με τα στοιχεία αυτών κατά των οποίων στρέφεται, μόνο όμως εφόσον ελέγξει ότι επιδόθηκε η διαταγή πληρωμής σε αυτούς. Σε αναπάντεχα δεινή θέση βρίσκεται πάλι ο ανυποψίαστος οπισθογράφος της επιταγής, ο οποίος, αναγκάζεται να πληρώσει την επιταγή προς εκτέλεση της διαταγής πληρωμής, ενώ έχει αποπληρώσει την οφειλή του, προκειμένου να αποφύγει την καταχώρισή του στα μαύρα κατάστιχα.
Αφού επιδοθεί αντίγραφο από το εκτελεστό απόγραφο της διαταγής πληρωμής σε αυτούς κατά των οποίων στρέφεται με επιταγή προς εκτέλεση, ύστερα από την παρέλευση τριών (3) εργασίμων ημερών, ο δανειστής μπορεί να προβεί σε κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας αυτών. Για την άμυνα του οφειλέτη σε αυτήν την περίπτωση ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο του Νομικού Οδηγού για την άμυνα κατά της διαταγής πληρωμής.
6) Έγκληση κατά του εκδότη της επιταγής
Ο κομιστής της επιταγής, ενδιάμεσος ή και τελευταίος, δύναται να υποβάλλει κατά του εκδότη της έγκληση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών εντός τριών (3) μηνών από τη σφράγισή της. Με την έγκληση, δεν επιδιώκεται η είσπραξη του ποσού της επιταγής, αλλά η ποινική τιμωρία του εκδότη της, με την απαγγελία φυλάκισης, είναι όμως ένα καλό μέσο πίεσης καθώς, εάν μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο πληρώσει ο εκδότης και λάβει πίσω το σώμα της επιταγής, αθωώνεται.
7) Αγωγή αδικοπραξίας κατά του εκδότη της επιταγής
Τέλος, τη βεντάλια συμπληρώνει ή άσκηση αγωγής αποζημίωσης από την αδικοπραξία της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής. Η πρακτική αξία του εν λόγω βοηθήματος είναι η απαγγελία από το αρμόδιο Δικαστήριο προσωπικής κράτησης κατά του εκδότη της επιταγής, ως μέσο εκτέλεσης της απόφασης που θα εκδοθεί, χρονικής διάρκειας ανάλογα με το ποσό της ακάλυπτης επιταγής.
Συνάγεται λοιπόν εκ των ανωτέρω ότι ο «Ακάλυπτος» της καθημερινότητας, έχει στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα προβλήματα από τον ακάλυπτο της κωμικής σειράς και - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - πόρρω απέχει από τον κυριλέ-cool-trendy-εραστή Αντώνη Καφετζόπουλο, ο οποίος με το συγκεκριμένο ρόλο μας έκανε να γελάμε για χρόνια.
Η συνέχεια επί της έδρας...