Νομική κάλυψη ιστοσελίδας και νομιμοποίηση εσόδων από την εκμετάλλευσή της
Όταν παρέχεται χώρος από μία ιστοσελίδα σε τρίτο πρόσωπο, προκειμένου να διαφημιστεί ή να εκμεταλλευτεί και αυτό με τη σειρά του το χώρο διαφημίζοντας μέσω αυτού τρίτους ( όπως συμβαίνει λόγου χάρη με το Google Adsense ) και χορηγείται αμοιβή για την παροχή αυτή, διενεργείται μία αντικειμενικά πρωτότυπη εμπορική πράξη και ειδικότερα αυτή της μεσιτείας ( βλπ. άρθρο 2 του ΒΔ 2/14 Μαΐου 1935 περί αρμοδιότητος των Εμπορικείων ).
Η μεσιτεία είναι αμφιμερής εμπορική πράξη, ως κατ' εξοχήν περιέχουσα διαμεσολάβηση και κατά κανόνα εξαρτά την αμοιβή από το αποτέλεσμα της μεσολάβησης ( όπως π.χ. στο Adsense, η αμοιβή εξαρτάται από τον αριθμό των κλικ επί των εμφανιζόμενων συνδέσμων ).
Κατά τη γνώμη του γράφοντος, εφόσον τα έσοδά από το Adsense είναι αρκετά ( πόσο είναι το «αρκετό» είναι υποκειμενικό ), εμπορικές πράξεις παράγωγες υποκειμενικά μπορούν να χαρακτηριστούν και όλες οι υπόλοιπες πράξεις που υποβοηθούν στη δημιουργία εσόδων μέσω Adsense, όπως λόγου χάρη η κατοχύρωση του domain name, η αγορά του πακέτου hosting, κλπ. Όμως, επειδή η αστική φύση αυτών των πράξεων ( π.χ. κατοχύρωση domain name κλπ, ως ανωτέρω ) αποτελεί τον κανόνα, πρέπει να θεωρηθεί ότι υπάρχει σχετικό δικαστικό τεκμήριο και η εμπορικότητά τους πρέπει να γίνει αντικείμενο επίκλησης και απόδειξης.
Η συστηματική επιδίωξη βιοπορισμού με ( αντικειμενικά ) εμπορικές πράξεις, αποτελεί τρόπο άσκησης της ιδιότητας του εμπόρου, φυσικού ή νομικού προσώπου, δηλαδή θεμελιώνει την εμπορική ιδιότητα. Επομένως, η ως άνω αναφερόμενη πράξη της μεσιτείας, εφόσον τελείται συστηματικά, με σκοπό τον βιοπορισμό, σου προσδίδει την εμπορική ιδιότητα. Μάλιστα, η επανειλημμένη τέλεση της αντικειμενικώς εμπορικής αυτής πράξεως προσδίδει στον πράττοντα την ιδιότητα του εμπόρου, έστω και αν ασκεί παραλλήλως, και μάλιστα κυρίως, άλλο επάγγελμα, μη εμπορικό, αφού για την κτήση της εμπορικής ιδιότητας αρκεί η επιχείρηση εμπορικών πράξεων κατά «σύνηθες» επάγγελμα (άρθρο 1 ΕμπΝ).
Όπως είναι αυτονόητο, δεν είναι ορθό να έχεις συστηματικό προσπορισμό εσόδων από την ιστοσελίδα σου μέσω της άσκησης εμπορικής πράξης ( ακόμη και αν τα έσοδά σου ανέρχονται στα 100€/μήνα, στο έτος συγκεντρώνεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ) και να μην τα καταχωρείς στη φορολογική σου δήλωση στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν και το απολύτως νόμιμο είναι η άσκηση εμπορικής πράξης να συνοδεύεται και από έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Πάντως, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι είναι εύκολο να εντοπιστούν όλοι όσοι έχουν έσοδα από το Adsense καθώς και το ύψος των εσόδων αυτών, με μία απλή παροχή των στοιχείων από την Google προς το Υπουργείο Οικονομικών, εντούτοις - ακόμη - τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες τις αφορούν τα μεγάλα ψάρια που δραστηριοποιούνται μέσω ίντερνετ και φοροδιαφεύγουν, ήτοι εταιρίες με μεγάλους τζίρους και όχι λ.χ. ένας φοιτητής που έχει από την ιστοσελίδα του έσοδα 50€/μήνα. Προς το παρόν το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή που λαμβάνει χώρα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ακτίνα 200 μέτρων από αυτό, τα έσοδα από άσκηση δραστηριότητας μέσω ίντερνετ θα μπορέσει να ελέγξει;
Το νομικά και οικονομικά σωστότερο, θα ήταν με νομοθετική ρύθμιση να νομιμοποιούνταν να έσοδα από την άσκηση «διαδικτυακής δραστηριότητας» από μη επιτηδευματίες και να φορολογούνταν με ένα ελάχιστο συντελεστή, ανάλογα με το ποσό.
Όσον αφορά την γενικότερη νομική κάλυψη που πρέπει να διαθέτει μία ιστοσελίδα, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντική η ενσωμάτωση ενός πλήρους και προσαρμοσμένου νομικού σημειώματος σε κάθε ιστοσελίδα, που να περιλαμβάνει τους όρους χρήσης, την πολιτική απορρήτου και άλλους ιδιαίτερους όρους, προκειμένου να προστατέψει, τόσο τους webmasters, όσο και τους επισκέπτες.
Χωρίς αμφιβολία, νομική κάλυψη χρειάζεται μία ιστοσελίδα, από την άδεια της χρήσεως ενός template, από την άδεια της χρήσεως ενός domain ( το ότι κατοχυρώσαμε με επιτυχία λ.χ. το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. δε συνεπάγεται ότι θα μπορέσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε για αρκετό καιρό... ), μέχρι την κατοχύρωση του λογότυπού της στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση των συμφερόντων της.
Βέβαια, δεν είναι εφικτό όλοι να διαθέσουμε, συν τοις άλλοις, και ένα σημαντικό κονδύλι για την νομική υποστήριξη της ιστοσελίδας μας, όμως, εάν έχεις υψηλούς στόχους και επιθυμείς να στηρίξεις τη δουλειά σου, η νομική κάλυψη είναι κάτι στο οποίο επιβάλλεται να επενδύσεις.